Tuesday, December 18, 2007

PERMBLEDHJE E SHKURTER.

Per ata qe logohen per here te pare ne kete bloger dhe per ata qe duhen te orientohen ne kete hulumtim historik dhe arkeologjik.
Behet fjale per qytetin e humbur te Atlantides.Sipas mendimit tim ajo ka shume mundesi te ndodhet ne renojat e fshehura nen gjiun e famshem te Durresit.
Ky mendim dhe dyshim nuk me lindi ashtu kot ne mendje. Ne te jam munduar te paraqes opinione te elaboruara nga studies te tjere te huaj dhe shqiptare te cilet ne menyre koshiente apo subkoshiente kan bere qe kjo teze (jo teori) te gjeje perparesi ne punen time modeste amatore.
Faktori i pare qe me dha spunto ne kete rruge te gjate studimore ka qene teoria e Osmanagic ne "zbulimin " e tij te Piramides se Bosnjes.Sidoqofte teoria etij ne ekzistencen e kesaj piramide qe ne rastin e zbulimit "real" te saj do te kthente ne piramiden me te madhe ne Bote ajo me dha shtytjen te mendoja se midis ketij civilizimi te "perparuar " Iliro _Boshnjak dhe asaj tashme te njohur Helen duhej te ndodhej nje civilizim shume here me teper i perparuar se keto dy te fundit. Ne qofte se ne malet e thepisura te Bosnjes ka patur nje civilizim qe mund te krahasohet me madheshtine e civilizimit Egjiptian.Pa dyshim qe ne trevat e meposhtme ilire dhe sidomos bregdetare duhej te ndodhej nje deshmi e ekzistences se nje civilizimi disa here me te avancuar .Nje civilizim i panjohur qe mund te kete dhene spunto civilizimeve te tjera qe ne njohim.
Por cilat jane faktet qe me shtyne drejt kesaj rruge.
1.Pozicioni strategjik i qytetit te lashte te Durresit.Historia e saj mijevjecare e dokumentuar dhe e njohur nga studiuesit me te medhenj te kohes antike dhe moderne.
2.Forma rethore e perkyer e gjirit te Durresit.
3.Rrezja e saj ( e gjirit) qe perputhet plotesisht me te dhenat e Platonit.50 stad=7.5km.
4.Emri i lashte i Durresit.(te dy emrat).Epidamnos i perbere nga Epi=kenge(poeme) dhe Damnos=Demtim(shkaterim) ose Mallkim.Dyrachiom emer i mirefillte ilir i perbere nga Di=Dy dhe Rachium=rethim(rathet).
5.Emri dhe histori e banoreve te lashte te saj Tauland dhe vendodhja Taulandia pothuajse e njejta fjale me Atland.
6.Fjala e lashte ilire Landtokde qe ne shqipen moderne do te reduktohej thjesht ne fjalen e vetme TOK (pra truall).
7.Fotografite satelitore te gjirit te Durresit .Aty dallohen mjaft mire kanalet ,muret ndertesat dhe urat lidhese te qytetit te Permbytur te Atlantides.
8.Historia e vet qytetit te Durresit shpesh here e mbushur me ngjarje kataklizmore si termete dhe permbytje te medhaja te saj.Vet zona e Durresit ndodhet ne nje brez sizmologjik teper aktiv fale vendodhjes se saj ne afersi te bashkimit te pllakave tektonike te Evropes dhe te Afrikes.
9.Mitologjia qofte greke qofte ilire na jep te dhena intersente persa i perket personazheve te tille si Herkuli apo Atlasi ose vete Poseidoni(Redoni ilir).
Dhe shume e shume fakte te tjera te cilat po patet miresine ti lexoni vete ne kete blog do te ju krijojne besoj nje ide te qarte te saj qe une shpresoj dhe besoj te jete e vertete.
Nje gje eshte mese e sigurt sidoqofte.Koecidencat dhe faktet jane te shumta por mungon ajo qe ne termin kriminilastik quhet "smoking Gun".Une besoj se ne veren e vitit qe do vi ngjarje dhe momente shume te rendesishme do te ndodhin ne fushen e Arkeologjise dhe Eksplorimit Nenujor (qe eshte ne fazat foshnjore ne Shqiperi).Vitin qe po mbaron filloi scanimi i bregdetit shqiptare dhe hartimi i nje harte Digitale e saj.Ajo filloi nga Jugu i Shqiperise dhe po ngjitet lart drejt Gjirit te Durresit.
Une do te thosha po ngjitet lart drejt se vertetes se historise se kombit me te lashte ne Evrope.Kombit Shqiptar.
Pra le te ja leme kohes cdo gje.Nga ne kerkohet vecse durim.

3 comments:

Anonymous said...

faleminderit per shpjegimin tuaj , me interes po ju ndjek .nderime per kohen dhe kontributin qe beni ne qeshtje te historise dhe kultures shqipetare

Anonymous said...

a eshte e mundur teknollogjia te shoh gjithcka ne uje nese aty ndodhet dicka

albanian atlantis said...

Ju falenderoj per opinionin tuaj.Persa i perket zbulimeve nenujore mund te them pa medyshje se shkalla e teknologjise se sotme eshte aq e larte sa eksplorimi i Gjirit te Durresit do te ishte nje "walk in the Park' per nje ekspert te zbulimeve nenujore.Pastaj gjiri i Durresit i ofron te tera mundesite.Thedhesia e saj duke u nisur nga bregu deri ne qender pra reth 7km muk i kalon as 4 ter metrat.Dihet boterisht qe bregdeti i Gjirit te Durresit eshte nga me te ceketit ne bote.Kjo te jep edhe nje dyshim tjeter ne mendje se atje "ka Dicka".