Saturday, December 01, 2007

Ekzagjerim........................

Ne historine e tij Platoni ka shum elemente qe na bejne mjaft konfuz ne perceptim e vertete te gjithe ngjarjes qe ai kerkon te na percjell.Dike filluar qe nga percaktimi kohor i historise se Atlantides.9000 vjet .WOW.
Qe perpara 9000 vjeteve nga koha e Platonit Athina as qe ekzistonte kjo as qe vihet ne dyshim .Por perse ky datim?
Pergjigjen mendoj se e kam mare ne studimin e epokes ne te cilen Platoni jetoi dhe krijoi vepren e tij.(shek 4tert p.k.).Saktesisht viti 360 p.k.
Ishte koha dhe epoka e Poliklitit , epoka ku ne kulturen helene u shfaqen per here te pare statujat e mahniteshme me nje besnikeri "te tepruar " ndaj realitetit njerezor.
E perse jo realiteti shume here eshte i merzitshem dhe jo atraktive.Statujat ne fjale qe u shfaqen ne kete kohe kishin me te vertete pamje te mrekullueshme te bukurise trupore te njeriut por ishin vertet shume te "ekzagjeruar".Asnje qenie njerezore nuk mund te kishte forma te atilla megjithese ne pamje te pare ato paraqiteshin si humane.
Ndoshta nga ky prizem duhet pare edhe vepra e Platonit per Atlantiden.Shume reale por mbi te gjitha teper "madheshtore".Teper njerezore ne pamje te pare por e pabesueshme ne permbajtje.Ne fund te fundit ai duke hiperbolizuar dhe "eazagjeruar" historine ndaj Atlantides ai riste perpara opinionit te gjere vlerat e kultures dhe popullit qe perfaqesonte.Mos haroni Athina e kishte mposhtur me lufte armiken e saj te perbetuar Atlantiden.Fuqia e Athines duhej te mboshte jo vetem shekujt por edhe mijevjecaret.
Platoni duhet ta kete dashur shume atdheun e tij.
Per kete ai meriton respektin dhe admirimin tone.

No comments: