Wednesday, August 08, 2007

Permbledhje e shkurter.

Gjeri tani jemi perpjekur ti japim nje kuptim teorise se Atlantides ne Shqiperi.Por ne disa momente duhet ndalur per te reflektuar.Kush ishin Atlantidasit dhe ku mund ti gjejme gjurmet e tyre.
Une them se kudo.Mjafton te lexosh librin e zotit Aref "Odissea e pabesueshme e nje populli para-helen" dhe cdo gje te behet mjaft e qarte.Zoti Aref ka nje mendim jo vetem revolucionar por edhe iluminist per sa i perket ceshtjes se preardhjes se shqiptareve.Ne shume pika ne biem dakord.Gjithsesi une mendoj se vepra e tij eshte nje reflektim i studimeve te bera nga profesori i Sorbones z.Domenik Brikel( i cili ka bere edhe parathenien e librit te Aref).Une do te guxoje edhe me teper te them se libri i Aref nuk eshte gje tjeter vecse perkthimi ne shqip i nje studimi te bere nga vete zoti Brikel.Profesori Brikel eshte nje ekspert i ceshtjes etruske dhe mbrojtes i idese se etrusket si edhe pellazget rjedhin nga i njejti trung etnik.Si ide e pergjithshme qendron hipoteza se pellazget kane qene nje etni e shperndare ne gjithe pellgun mesdhetare dhe civilizimi i tyre i ka paraprire asaj helene ne cdo cep dhe hapesire te detit Mesdhe(popujt e detit).Helenet kane ardhur shume vone ne ballkan(shek 7 dhe 8te p.e.s) dhe se origjin e tyre eshte egjiptiano-semite.
Atlantida apo Epidamnos (grek) ishte kryeqendra e kasaj perandorie te madhe pellazge.Dikur reth viteve 1100 -1000 pa.e.s nje termet i fuqishem ra ne detin Adriatik( qe ka shume mundesi te quhej deti Atlas)dhe kryeqyteti i perandorise pellazge ( te popujve te detit) u shkaterua si nga tronditjet ashtu edhe nga valet e nje cunami te fuqishem qe e beri kete qytet te pabanueshem dhe portin e saj te famshem te palundrueshem per shekuj me radhe.Popullsia u terhoq thedhe ne toke dhe te mbijetuarit do a quanin veten Tauland(nga togefjaleshi i ri tau-i thare dhe land-toke,pra toke e thate).Por shkaterimi i Atlantasve tashme Taulantasve si edhe i gjithe grupeve apo fiseve te tjera pellazge nuk do te vinte nga shkaterimi dhe furia e fatkeqesive natyrore.Ajo do te vinte nga dyndja e popujve helene-semite te cilet tashme po shkateronin cdo kulture mesdhetare pellazge ,duke filluar qe nga ajo Mikeniane e deri tek ajo Minoane.Lavdia e pellazgeve tashme ishte fshire nga vala edetit qe iu dha emrin dhe nga pushtimi helene qe me pas do te krijonte civilizimin e saj.

No comments: