Monday, May 14, 2007

Hulumtime te reja


Pamja qe po shikoni eshte skica e nje "tumule" qe ndodhet ne zonen e KORCES (ne Barc).Ne pamje te pare njgjason me skicen e qytetit te Atlantis.
Tumula te tilla ka plot ne vendin e Shqiponjave dhe ato datojne epoken e bronzit.Ajo cka i dallon keto tumula nga tumulat e tjera ne vende te ndryshme te botes eshte fakti se tumulat jane te rethuara nga mure rethore te jashtme ne forme rethore "te perkryer" do te thosha.
A thua Atlantis te kete qene nje "tumule""gjigante" ndertuar per nder te nje "personazhi" mistik qe mo vone do te quhej "perendi".
Platoni na thote se ne qender te Atlantis ndodhej tempulli i Poseidonit.
Per sqarim.Tumulat jane vare te lashta qe kishin forme kodrinore rethore dhe ne mbare boten ato jane mese evidente.Sidomos ne France.
Por ne Shqiperi ato kane kete karakteristike te vecante te ndertimit te mureve rethuese.
Ne Sovjan te Korces jane zbuluar shume tumula te tilla.
Ne Apolloni edhe ne Butrint.Ato jane deshmi e pamohueshme e lashtesise se ketyre qytete ilire.Ato jane deshmi te vjetersise se ketyre qytete qe hedhin perfundimisht ne ere hipotezen e themelimit te tyre nga kolonet greke te Korinthit.
Fatkeqesisht terorizmi turistik dhe kulturor i ka bere keto tumula preh te saj.Jo pak kohe me pare kete tumula(derivat i shqipes apo ilirishtes se vjeter " te mbuluar") jane perdhosur apo grabitur nga njerez te mireinformuar per vlerat e tyre unikale.Keto raste jane bere me evidente ne Butrint.Me sakt te themi jane demtuar ne ate menyre qe te ben te besosh se kemi te bejme me nje sabotim te mirefillte me qellim fshehjen e historise se lashte te kombit tone.
Artifakset e gjendura ne keto tumula nuk jane vetem grabitur por edhe shkateruar.Arkeologet qe punojne prane ketyre zonave kerkimore jane deshmitare te gjalle te ketij vandalizmi dhe masakre qe rrenjet i ka ne shofinizmin cinik helen.Them se ato jane shkateruar sepse arkeologet jane duke mledhur coperat e ketyre artifakseve qe jane vandalizuar me qellim.
KU ESHTE VALLE SHTETI SHQIPTAR?PERSE HESHT?
Deri ku do te vazhdoje kjo barbarizem qe i ka zanafillat qe ne koherat e lashta te Platonit dhe vazhdon me tej deri ne djegjen e librarise se Manastirit ne te cilen ndodheshin mbishkrimet pellazgo_ ilire te malit te Dodones e vazhdon me tej sot me vandalizimin e Butrintit,Apollonise dhe Durresit me ndertimet e shumta dhe betonizimin e tyre te financuara nga banka te shumta Greke ?
DERI KUR ME?

2 comments:

ET said...

me pelqeu SHUME :)

Anonymous said...

Bravo vlla, vazhdo keshtu :)