Friday, April 27, 2007

Hulumtime te reja.

Kur flasim per Atlantiden menjehere mendja na shkon ne refimin e bere nga Plato ne Dialogjet e tija te famshme.Po kush i ka perkthyer keto shkrime te lashta greke te nje filozofi te kalibrit si Plato.Perkthyesi me i rendesishem i vepres se Platos eshte nje fare Benjamin Jowett.Ai ka jetuar ne shkullin e kaluar dhe botimi i pare i vepres e Platos ka ndodhur ne vitin 1870.
Por kush ishte Jowett?
Nje peshkop Anglez (beqar i stazhonuar deri diten qe ai vdiq),nje fanatik(fondamentalis) evangjelist dhe aktivist i zjarte i kishes anglikane.Per te idhudhi numer nje sigurisht qe ishte Jezu krishti dhe historia e pa diskutueshme per te e Bibles se shenjte.Perkthimi dhe aranxhimi i vepres se Platos nga ana e tij sigurisht qe ka patur motive te theksuara fetare ,per te mos thene fondamentaliste.Historia e Atlantides per te ishte nje gure prove bindese e doktrines kishtare dhe duket qarte motivi i tij fanatik per ta paraqitur shkaterimin ose permbytjen e Atlantides si pjeseza e munguar e Zanafilles per sa i perket temes se "permbytjes universale".KJo permbytje sipas doktrines krishtere duhet te kete ndodhur shume kohe perpara (atehere kur njerezimi sapo kishte hedhur hapat e para te saj).Pra dhjetera mijera vjete perpara Jezusit te Shenjte.Por qe te pranosh se tema e permbytjes s e Atlantides eshte e njejte me ate te permbytjes universale dhe arkes se famshme te Nohas,duhet qe tu japesh te dyjave nje datim te perngjajshem ose fundi i fundit identik(se mos marim vesh ne nga greqishtja e vjeter,bile as greket modern nuk e marin vesh dot ate).
Personalisht une mendoj se Jowett e ka alteruar daten e everimentit te permbytjes se Atlantides ne funksion te ideve te tija fondamentaliste kishtare.Bile ndoshta edhe pasazhet ku behet fjale per paraqitjen e jashtme te qytetit te Atlantides(sikur kjo e fundit te ishte vertet Parajsa e Eves dhe Adamit).
Per hir te fese dhe ne emer te Zotit njeriu ka aritur deri ne krime monstruoze jo vetem ndaj species se tij por edhe ndaj historise qe e ka shoqeruar ate gjate mijera vjecareve.Rasti i Jowett duket (per mua), shume evident.
Po ju si mendoni.?

No comments: