Saturday, March 08, 2008

IMAZHE TE REJA SUGJESTIONUESE.

Ne qofte se keni patur miresine te lexoni postimet e meparshme do te ju kujtohet se kam folur dhe treguar per imazhet satelitare te "mureve" qe ndodhen ne veri te Gjirit te Durresit.Ato quhen mure "ciklope" por une mendoje se jane dicka me shume se mure.Gjeresia e tyre arin ne 31metra.WOW.Duke vezhguar perseri Gjirin e Durresit kam hasur ne nje fenomena apo anomalitet te cuditshem.Ne juglindje te gjirit ndodhet nje zgjatim nenujor qe eshte pothuajse simetrike me "murin" ne veri .Ngjan si hendek apo rrip toke e krijuar artificialisht.Gjeresia e ketij hendeku eshte e njejte me "murin" e veriut, plot 31 metra.A thua te jete nje koecidence.Nga pamja e pare ngjan me nje "Mur" apo "Ure" e ndertuar pergjate bregut te detit . Pamjet jane vertete sugjestjionuese.Si ka mundesi ?Duhet te mos harojme edhe faktin se thedhesia ne kete pjese te bregut por edhe gjate gjithe siperfaqes te gjirit deri ne mes te saj nuk i arin as 3 metra.Pra mundesia qe keto hendeqe te jene krijuar si pasoj e ndonje perplaseje meteoriti eshte per te hedhur poshte.Keto "hendeqe" apo edhe vete forma e gjirit te Durresit nuk ka si te jete me origjine natyrore.Ka shume mundesi qe me zhvendosjen e sedimenteve nga keto "hendeqe" te cuditeshme te dalin renojat e nje "ure" apo "rruge" te ndertuar me blloqe guri "ciklope" si ne veri qe arijne permasa te frikeshme reth 5m2.Por ajo qe te intrigon eshte fakti qe ky hendek shtrihet pergjate bregdetit ne menyre uniforme dhe simetrike pergjat gjithe perimetrit te saj. Dikush me ka thene se natyra mund te beje mrekullira dhe cudira te pa para ndonjehere.Por ne rastine Durresit keto "mrekullira" sikur jane paksa te shumta.Nejse ju gjykoni vete.

Nje fenomena tjeter i rendesishem eshte fakti i "vegjetacionit nenujor''.Gjri i Durresit eshte i mbushur me te tilla.Ajo cka eksplorimet nenujore na kane mesuar se aty ku ka koncetrim te vegjetacionit marine ka shume mundesi qe te ndodhen renoja qytetesh apo ndertesash te permbytura ne te kaluaren.Kete fakt e verteton lokaliteti i Vollges dhe ajo i Curilave.Duhet te ecesh me shume kujdes neper grupet shkemore ne breg sepse rreshqet shyme lehte nga algat marine.Epra aty eshte e vertetuar boterisht se ndodhet pjesa me e madhe e qyteit antik te Durresit te permbytur.


2 comments:

Anonymous said...

See Here or Here

Anonymous said...

Ja nje artikull qe mund t'ju ineresoje:
http://www.sciencepresse.qc.ca/dossiers/atlantide.html