Wednesday, October 31, 2007

Historia vazhdon.


A eshte Atlasi Titan dhe Atlasi mbret I Atlantides I njejti personazh.

Per kete duhet ti referohemi mitologjise si greke ashtu edhe ilire.
Sipas mithologjise greke mbas luftes se madhe midis Titaneve dhe Olimpasve. Zeusi
E denoi Atlasin te mbante ne kurriz sferen qiellore ne skajin me te ekstrem te botes perendimore.Zeusi jetonte ne Olimp pra ne Athine ndersa Durresi ndodhet ne perendim te saj apo jo?Per nje moment te mendojme se Atlasi I Platos eshte Atlasi I Mitologjise (pra Titani).Sipas Platos mbreti Atlas ishte mbreti I Atlantides ishulli qe ndodhej pertej shtyllave te Herkulit.Por sipas Mitologjise ilire te lashte midis ketyre ekziston nje legjende e treguar nga Apiani se nipi I Epidamnos ,Dyrrahu ka patur nje lidhje midis tij dhe Heraklit.Ku I fundit kishte mare premtimin e Dyrrahut se do te shperblehej me toke ne rast se ai e ndihmonte Dyrrahun ne luften e tij per pushtet kunder vellezerve te tij.
Ne mitologjine greke ne historine e 12 veprave te Herkulit .Ky I fundit I drejtohet Atlasit per ndihme kur kerkon te hyje ne kopshtin e Heres per te mare mollet e arta te cilat ruheshin nga Hesperides (vajza e Atlasit).Atlasi pranon me kusht qe Herkuli te mbaje sferen qiellore derisa sa Atlasi te merte mollet ne fjale.Ka dy versione se si kjo histori mitollogjike perfundon.E para eshte se Atlasi kerkon ta mashtroje Herkulin qe te heqe barren nga kurrizi I tij pergjithmone .Versioni tjeter eshte qe Herkuli ndertoi Shtyllat e famshme te tij(shtyllat e HERAKLIT) per te mbajtur sferen qiellore.Ne fotografine e mesiperme ju shikoni nje reliev te shekullit 2te mbas krishtit te zbuluar ne Durres ne te cilen kemi te paraqitur Atlasin qe nuk mban mbi shpine sferen qiellore
Por eshte ne rolin e nje shtylle qe mban nje ndertese.Ky reliev eshte shume I radhe ne llojin e tij pasi Atlasi gjithmone eshte paraqitur si nje titan qe mban mbi shpine sferen qiellore.Ne reliev vihet re ne krahe te djathte figura e nje femije .Ky reliev e paraqet Atlasin jo vetem si perendi por si “shtylle e shtepise”.A thua Edpidamnos I lashte te kete patur si patron te qytetit te saj Atlasin.?Ne te dyja mitet e permendura me larte Ai I Dyrrahut dhe ai I Atlasit titan kemi nje ngjashmeri te mahniteshme qe na tregon per nje raport interesi midis dy pinjolleve te perendive dhe titaneve.Dyrrahi ishte sternip I Poseidonit(Redonit ilir).Poseidoni ishte vete bir Titani.Herkuli ishte bir I Zeusit.

3 comments:

Anonymous said...

Bravo vella... vazhdo kete pune te admirueshme...

Anonymous said...

Deshja tju pergezoj per punen dhe mundimin qe beni per te nxjerre ne pah te vertetat e prejardhjes sone ,por a ka mundesi te na jipni me shume shpjegim mbi veten tuaj dhe ku bazohen kerkimet e te rejat me te fundit ,dhe dicka tjeter fotot nga hapsira nuk jane nga (Nasa)por nga google earth suksese ne kerkimet tuaja (po beheni interesat prandaj deshiroj te di me shume )

Anonymous said...

I founded your post on other lang

פסיכומטרי
קורס פסיכומטרי
לימודי פסיכומטרי