Monday, February 05, 2007

Atlantis ne Shqip.

Vijon nga numri I kaluar…………………..


Le te flasim pak per qytetin e Durresit ,territorin dhe karakteristikat gjeofizike te saj.Dime se qyteti I lashte I Durresit shtrihet ne pjesen verilindore dhe veriperendimore te lagunes apo gjirit te saj (Durresit).Duke filluar nga pjesa e Pallatit te kultures dhe vazhduar ne verilindje te saj pjesa e qytetit te lashte ndodhet nen nivelin e detit.Shume here kjo pjese e qytetit ka qene e permbytur dhe shkateruar nga forca e dallgeve te detit te cilat depertonin thedhe neper qytetin antic.Prezenca e kenetes se Durresit e verteton kete fakt ne menyre te padiskutueshme.Shume here qyteti I Durresit eshte permbytur dhe deshmite eketyre shkaterimeve jane prezente edhe ne ditet tona.Pjesa me madhe e qytetit te lashte te Epidamnos ndodhet nen thedhesirat e detit Adriatic.Ndoshta me mire mund te themi ajo cka ne mendojme se eshte pjese e Epidamnos.Ne te vertet une mendoj se nen thedhesirat e detit Adriatik ndodhen renojat e nje qyteterimi me te lashte se ai I Epidamnos.Kjo ipoteze forcohet edhe nga fakti se pergjate bregut te detit ne Porta Romano arkeologet shqiptare kohet e fundit kane zbuluar artifakse per te cilat ato mendojne se I perkasin nje periudhe shume me te heret se ajo e Epidamnosit.Ate jene keto artifakse deshmi te qyteterimit te Atlantides?
Sipas gojedhenave qyteti I Durresit eshte permbytur dhe rindertuar te pakten tre here.Pra kemi tre civilizime te zhdukura nen te.Kur flasim per permbytje dhe shkaterime nuk pretendojme per permbytje sporadike qe e kane shoqeruar historine e Durresit gjate gjithe ekzistences se saj.Behet fjale per permbytje dhe shkaterime te prporcioneve biblike.Fjala vjen termete te fuqishme te shoqeruara me furine e cunameve aq te fuqishme qe te jene ne gjendje te zhdukin brenda nje nate nje qytet portual me permasa 49km2.Ky event ka shume gjasa te kete ndodhur reth 3800 vjete me pare.Ne fakte gjiri I Durresit dhe zona pereth saj eshte nje nder zonat me sizmike te detit Adriatik.Ne det dhe ne toke gati cdo dhjetevjecar regjistrohen termete te magnitutave 4-5 balle te shkalles Righter.A te jene valle keto termete , johone e termetit te tmershem qe shkateroi brenda nje nate qytetin portual te Atlantides(apo Taulantias).?Shume here ndodh qe Deti ne gjirin e Durresit te “fryhet” dhe ti afrohet kercenueshem qytetit ne fjale si per ti kujtuar kete event shkaterimatar te kaherave te kaluara.Perpara 6 muajve nje ngjarje e tille u perserit ne menyre te frikeshme nen prezencen e pushuesve dhe turistave qe ndodheshin per te pushuar ne plazhin e Durresit.Manaxheret e “plazheve e private” u detyruan te shkurtonin gati tre reshta shezdhonesh ,pasi deti ishte afruar shume afer qendrave te banimit. Ketu skemi te bejme fare me efektin batice dhe zbatice por ka shume mundesi qe efekti I “fryerjes” se detit te shkatohet nga minitermete qe ndodhin shpesh nen thedhesirat e detit Adriatik te cilat shoqerohen me “minicuname” te atij lloji qe ne perjetuam ne muajin korrik te 2006.
Nje fakt tjeter ineresant eshte hipoteza e studuesve dhe arkiologeve shqiptare per ta konsideruar qytetin e Dyrachium si vazhdimesi te qytetit te Epidamnos.
Pra ta konsiderojne ate si nje civilizim te pandare dhe ne vazhdimesi.Ne rast se kjo hipoteze vertetohet atehere cila eshte qyterimi I trete I cili mungon per te plotesuar mozaikun e tre civilizimeve te perfolura.?Kemi thene se gojedhenat na flasin per tre qytete dhe civilizime te permbytura dhe te rindertuara serish nga e para., apo jo?............................................

Vijon ne numrin e ardhshem……………………….

2 comments:

Anonymous said...

I dont believe it...

albanian atlantis said...

Its up to you budy.
It all started from us